Blog over podcast Julie Bjelland : Do you feel resistance as an HSP?
Weerstand ervaren
In deze blog beschrijf ik de podcast van Julie Bjelland die in gesprek gaat met Willow MacIntosh over het onderwerp: “voel je weerstand tegen jezelf als een hsp?” Deze podcast uit 2021 duurt ruim 45 minuten. Ik zal de belangrijkste punten voor jullie hier omschrijven.
We hebben als HSP vaak niet in gaten in hoeverre we in weerstand zijn tegen onszelf. We zijn zogezegd “zoekende” naar de juiste response in alle acties die wij doen in ons dagelijks leven. Het moet inhoud hebben, waardevol zijn en in een omgeving waarin je écht een bijdrage kunt leveren.
Signalen dat je in een weerstand modus staat
- Gissen naar wat we eigenlijk doen (functie/waarom/waarde)
- Alles betwijfelen (onzeker)
- Kritisch naar zelf zijn (hoge lat)
- Omgeving beoordelen (vertrouwen en veiligheid)
Kritiek op jezelf hebben
Je ziet dus dat alle punten te maken hebben met enige vorm van kritiek. Die kritiek is met name naar jezelf gericht en dat is het onderwerp van deze podcast. De kritiek zorgt namelijk voor een interne strijd die dagelijks – mag ik wel zeggen- gevoerd en gevoed wordt. Hoe ziet die kritiek er verder dan nog uit? Hierbij een aanvulling op de eerdere punten, wellicht is ook deze weer zeer herkenbaar voor je:
- Het komt echt dagelijks voor
- Het is nooit genoeg
- Bang om gezien te worden om wie je bent
- Alles moet perfect zijn
- Kritiek ontvangen is een aanval
- In een kwetsbare staat gaat de muur omhoog
- De “wat als ….”
Hoe wordt dit dan getriggerd?
Dit wordt allereerst gevoed door de mensen, de omgeving en situaties om ons heen. We passen ons elke dag aan en staan voor iedereen klaar. Daarom is het belangrijk om te monitoren wat we denken en vervolgens hoe we het beste kunnen handelen.
Maar bij zelfkritiek geef je je brein een signaal dat er actie ondernomen moet worden, wánt iets is nog niet perfect genoeg, of voldoende, of bevredigend. Hierop reageert ook het lichaam met de aanmaak van de stress hormonen, en schieten we in de welbekende vecht- of vlucht houding. Op deze manier zijn we door gedachten aan het strijden én lichamelijk in de vechtmodus.
Wanneer je actiever met zelfkritiek omgaat en meer aandacht schenkt aan je response in een bepaalde situatie, dan train je jezelf er meer bewuster naar te kijken. Dit doe je door in een bepaalde situatie éérst naar bínnen te kijken in plaats van naar buiten. De focus dus éérst op je eigen wensen!
De vecht of vlucht modus
Het is niet eenvoudig om chronisch in de vecht en vluchtmodus te staan. Het vreet energie en productief is het alleen mits goed toegepast. Wat vaak ervaren wordt gedurende die modus;
- Gevoel van kwetsbaarheid en vluchtgedrag
- Eenzaamheid
- (Over)vermoeidheid
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Kortademig
- Hoge hartslag
Wanneer de alarmen af gaan, is dat omdat we emotionele mensen zijn, die niet zo willen overkomen naar de buitenwereld. Confrontaties uit de weg gaan niet vanuit angst, maar omdat het energie kost die we voor andere zaken moeten reserveren. Om ons aan te passen zijn we meesters in maskers. Meer eerlijk gezegd is dit pure sabotage van wie we wij eigenlijk zijn. Zelfacceptatie is de sleutel om van die maskers af te komen.
Werken aan jezelf
Zoals eerder besproken in deze blog, is het bezig zijn met het innerlijke deel van onszelf cruciaal om meer inzicht te krijgen in onze response en ons beter af te stemmen. Het doel is om gewoon jezelf te kunnen zijn. Dat wordt vaak te makkelijk gezegd want de praktijk lijkt dat op hsp gebied niet bepaald te accepteren. Waar je aan moet werken is;
- Je muur naar beneden brengen en jezelf overtuigen dat je in een veilige omgeving bent
- Stop met jezelf aan anderen te verklaren, focus je op je innerlijke wensen
- Inner child work, connectie maken via meditatie en visualisatie
- Onttrek jezelf uit drukke of prikkelrijke omgevingen
- Zorg voor rust momenten in je agenda
- Afsluiten van negatieve mensen of mensen met een bad/evil vibe
- Als je jezelf wilt verklaren, besef dan dat niet iedereen dit wil en kan begrijpen
- Aangeven wat jij nodig hebt i.p.v. aanpassen en pleasen
Hsp’s zijn nou eenmaal gevoelsmensen met -over het algemeen- een hoog EQ en een bovengemiddeld IQ. Daarnaast zijn ze altijd bereid mensen te helpen. We hebben een fascinatie voor mensen en hun doen. Echte mensen-mensen die iets te bieden hebben en graag onze skills volledig willen inzetten. Om die reden zijn hsp’s bij uitstek goede healers, begeleiders, coaches, facilitators en managers.
We kunnen concluderen dat het gronden in jezelf, het naar binnen kijken en luisteren essentieel zijn voor een betere omgevingsbeleving. Maak hier tijd voor, en werk eraan want dit is niet iets wat in één dag gedaan is. Het vergt discipline en timemanagement om stapsgewijs te werken aan een toekomst waarbij je echte ik meer centraal staat.